Generelt Hamstere er små, nysgjerrige dyr som lever i ca 1,5-3 år. De passer like fint i leilighet som i stort hus. Hamstere kan læres opp til å bruke dokasse, og setter pris på aktiviteter der de må bruke både kroppen og hodet, som å løpe i hjul, grave etter godbiter, eller utforske nye ting. Hamstere er fine førstegangsdyr, men husk at de er små, kan bite og at barn må være forsiktige ved håndtering. Hamstere er mest aktive på kvelden.
Hamster er en samlebetegnelse for flere arter. Syrisk gullhamstere er litt større (ca. 120g – 220g), mens dvergartene er litt mindre (ca. 15g – 60g). De aller fleste hamstere foretrekker å bo alene, men renartede Campbell’s dverghamstere og Roberovski dverghamstere kan bo med artsfrender av samme kjønn i noen tilfeller.
Hva bør jeg tenke på før jeg skaffer hamster? Hamstere er glad i å klatre, men burde ikke ha alt for høyt bur, da de har lett for å skade seg ved høye fall. Norsk Hamsterklubb anbefaler et minstemål på 40cm x 80cm i grunnflate. Større er også veldig fint, spesielt dersom man har flere individer i samme bur, men pass på sprinkelavstanden. Akvarier og terrarier er også gode alternativer for å hindre at hamsterne skviser seg gjennom sprinklene. Som alle dyr, krever de daglig tilsyn for å sjekke at de har mat, vann og tid utenfor buret. Slik aktivisering kan gjøres i sofaen eller sengen, men dekket med tuneller, hus og andre leker.
Hamstere har et behov for å holde seg i aktivitet. De burde derfor ha tilgang til hamsterhjul og/eller løpedisk i buret. Hamstere er veldig glade i å grave, og setter stor pris på et tykt lag med strø i buret som egner seg å grave tuneller/huler i. Dette strøet bør støve minimalt for å skåne luftveiene deres.
Fôring Hamstere kan spise et bredt spekter av frukt, grønnsaker, korn, frø osv. Det er anbefalt å ha et godt tørrfôr som hovedfôr. Hamstere kan fungere godt på både pellets og gnagerblandinger, men det er viktig å finne et tørrfôr som har riktig sammensetning for din hamsters art. Hamstere har lett for å bli fete hvis de får for mye snacks, men er som regel flinke til å regulere matinntaket selv når det gjelder tørrfôr. Det er derfor anbefalt å gi de fri tilgang til fôret sitt, og begrenset tilgang til godbiter og andre sunne snacks.
Hamstere er som de fleste gnagere, og er glad i å tygge på ting! Det er ikke nødvendig å gi de høy, men tyggeleker av forskjellige typer settes pris på og hjelper med å holde tennene korte og friske.
Handleliste før du skaffer hamster: – Bur – Tørrfôr – Drikkeflasker og/eller skåler – Dokasser – Bunnstrø + evt dostrø – Et bredt spekter av hus, tuneller og leker – Løpehjul og/eller løpedisk
Tips! – Hamstere må ha mykt strø som ikke støver. Oxbow Pure Comfort eller Über er gode alternativer. – Hamstere må ha riktig utstyr til størrelsen sin. Mye av utstyret passer for dverg, men ikke syrisk, eller motsatt. – Løpehjul må være trygge. De burde ikke ha netting hvor tær og bein kan havne i klem, og burde passe til hamsterens størrelse. Syriske gullhamstere må ha løpehjul på minst 28cm, mens dverghamstere trenger hjul på ca. 18-20cm