Hamsterhold


Informasjon om hamstere og hamsterhold

Generelt
Hamstere er små, nysgjerrige dyr som lever i ca 1,5-3 år. De passer like fint i leilighet som i stort hus. Hamstere kan læres opp til å bruke dokasse, og setter pris på aktiviteter der de må bruke både kroppen og hodet, som å løpe i hjul, grave etter godbiter, eller utforske nye ting. Hamstere er fine førstegangsdyr, men husk at de er små, kan bite og at barn må være forsiktige ved håndtering. Hamstere er mest aktive på kvelden. 

Hamster er en samlebetegnelse for flere arter. Syrisk gullhamstere er litt større (ca. 120g – 220g), mens dvergartene er litt mindre (ca. 15g – 60g). Syrisk gullhamstere foretrekker å bo alene, mens noen dverghamstere kan bo med artsfrender av samme kjønn.

Hva bør jeg tenke på før jeg skaffer hamster?
Hamstere er glad i å klatre, men burde ikke ha alt for høyt bur, da de har lett for å skade seg ved høye fall. Norsk Hamsterklubb anbefaler et minstemål på 40cm x 80cm i grunnflate for syrisk gullhamstere, og 40cm x 60 cm for dverghamstere. Større er også veldig fint, spesielt dersom man har flere individer i samme bur, men pass på sprinkelavstanden. Akvarier og terrarier er også gode alternativer for å hindre at hamsterne skviser seg gjennom sprinklene. Som alle dyr, krever de daglig tilsyn for å sjekke at de har mat, vann og tid utenfor buret. Slik aktivisering kan gjøres i sofaen eller sengen, men dekket med tuneller, hus og andre leker. 

Hamstere har et behov for å holde seg i aktivitet. De burde derfor ha tilgang til hamsterhjul og/eller løpedisk i buret. Hamstere er veldig glade i å grave, og setter stor pris på et tykt lag med strø i buret som egner seg å grave tuneller/huler i. Dette strøet bør støve minimalt for å skåke luftveiene deres.

Fôring
Hamstere kan spise et bredt spekter av frukt, grønnsaker, korn, frø osv. Det er anbefalt å ha et godt tørrfôr som hovedfôr. Det tryggeste alternativet er å velge et tørrfôr i pellets-format frem for gnagerblandinger, men noen gnagerblandinger er også godt egnet for hamstere. Hamstere har lett for å bli fete hvis de får for mye snacks, men er som regel flinke til å regulere matinntaket selv når det gjelder tørrfôr. Det er derfor anbefalt å gi de fri tilgang til fôret sitt, og begrenset tilgang til godbiter og andre sunne snacks. 

Hamstere sliper ned tennene sine på egenhånd, og trenger derfor ikke høy eller andre tyggeleker for å holde tennene i orden. Når det er sagt, er de gnagere, og derfor glad i å tygge på ting!

Handleliste før du skaffer hamster:
 – Bur
 – Tørrfôr
 – Drikkeflasker og/eller skåler
 – Dokasser
 – Bunnstrø + evt dostrø
 – Et bredt spekter av hus, tuneller og leker
 – Løpehjul og/eller løpedisk
 – Zickan-sele dersom du ønsker å ha kontroll på de når de utforsker

Tips!
– Hamstere må ha mykt strø som ikke støver. Oxbow Pure Comfort er et godt alternativ. 
– Hamstere må ha riktig utstyr til størrelsen sin. Mye av utstyret passer for dverg, men ikke syrisk, eller motsatt.
– Løpehjul må være trygge. De burde ikke ha netting hvor tær og bein kan havne i klem, og burde passe til hamsterens størrelse. Syriske gullhamstere må ha løpehjul på minst 28cm, mens dverghamstere trenger hjul på ca. 18-20cm

Ta en titt på http://norskhamsterklubb.no/ for mer informasjon om hamstere og hamsterhold.

FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER