Kaninhold


Informasjon om kaniner og kaninhold


Generelt
I motsetning til det mange tror, er ikke kaniner gnagere, men lagomorpher. De kommer i mange forskjellige størrelser, farger og fasonger, og er aktive, morsomme dyr som lever i ca 10-13 år. De er det tredje mest populære familiedyret i Norge, og ikke uten grunn! Kaniner kan læres opp til å bruke dokasse, komme på kommando, hoppe over hinder, og mer! De setter pris på aktiviteter der de må bruke både kroppen og hodet. Kaniner krever stor plass til å løpe, hoppe og utfolde seg, et bur er ikke nok. Kaniner er sosiale dyr og må bo med minst en artsfrend. 

Hva bør jeg tenke på før jeg skaffer kaniner?
Kaniner er nok mer kravstore enn mange tror. De skal ikke bo i bur, men i innhegning, eller løse på et rom/i boligen, men de kan ha et bur som base, der de har dokasse, mat, vann og gjemmesteder. De kan bo både inne og ute, men bør ha et tørkt, lunt sted å varme seg hvis de bor ute. Som alle dyr, krever de daglig tilsyn for å sjekke at de har mat, vann og at alt er som det skal.

Kaniner bør kastreres uansett kjønn for å unngå slossing, helseproblemer, og hormonell atferd. De kan ha artsfrender av begge kjønn, så fremt de er kastrerte. Når kaniner har det de trenger for å ha et godt liv, er de svært morsomme kjæledyr. De er glade i å grave, hoppe, og utforske nye ting. De setter pris på tuneller, hus, gravemuligheter, tyggeleker og IQ-leker.

Fôring
Kanintenner (både fortenner, pegg-teeth og jeksler) vokser hele livet, og må slipes ned for at de ikke skal vokse for langt. Å tygge på høy og/eller gress er den beste måten for en kanin å holde tennene sine riktig lengde. De er også avhengige av høy/gress for å ha sunn motilitet i mage-/tarmsystemet. Den Store Kaninboka anbefaler derfor at kaniners kosthold skal bestå av 85-90% høy/gress.

Kaniner har god smakssans og setter også pris på sunne snacks, som grønne salatblader, urter og annet grønt. I tillegg til høy, gress og ferskt grønt, bør kaniner også få begrenset tilgang til fiberrik pellets. Pelletsen bør ikke utgjøre en stor mengde av kostholdet, men ca. 1-2 spiseskjeer per kilo kanin per døgn. Kaniner bør ikke få gnagerblandinger, da de som regel har feil ernæringsbalanse og kaniner vil plukke ut de bitene som smaker best i stedenfor å spise det som er sunnest. 

Handleliste før du skaffer kaniner:
 – Høy
 – Pellets
 – Drikkeflasker og/eller skåler
 – Dokasser
 – Bunnstrø + evt dostrø
 – Et bredt spekter av hus, tuneller og leker

Tips!
– Kaniner bæsjer ofte mens de spiser. Dersom du henger høyet over dokassen, vil mange kaniner lære å bruke dokassen fortere.
– Kaniners mage-/tarmsystem er avhengig av jevn påfyll, og skal derfor ikke faste. Dersom kaninen går et døgn uten å spise, kan det være livsfarlig, og man bør oppsøke veterinær.
– Kaniner er flinke til å grave. Dersom man skal lage innhegning ute, bør man være sikker på at de ikke klarer å grave seg ut.

Ta en titt på http://www.kaninboka.no/ eller http://www.kanin-nkf.net/ for mer informasjon om kaniner og kaninhold.

FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER