Informasjon om marsvin og marsvinhold

Generelt
Marsvin er morsomme små dyr som lever i ca 6-10 år. De er også sosiale dyr og må bo med artsfrender. Marsvin er mye dyr i en liten pakke, som passer like fint i både leilighet og hus. De er pratsomme, biter sjeldent, og gir mye selskap til både store og små.

Hva bør jeg tenke på før jeg skaffer marsvin?
Marsvin trenger stor gulvplass i buret/innhegningen, da de er glad i å løpe, men er ikke flinke til å hoppe og klatre. Som alle dyr, krever de daglig tilsyn for å sjekke at de har mat, vann, og gi de tid utenfor buret.

Marsvin drikker og tisser ganske hyppig, og buret deres må rengjøres jevnlig for at de skal ha et tørkt og hygienisk underlag. De er kloke dyr som liker å utforske nye ting, og setter pris på tuneller, hus, tyggeleker og IQ-leker.

Fôring
Marsvintenner (både fortenner og jeksler) vokser hele livet, og må slipes ned for at de ikke skal vokse for langt. Å tygge på høy og/eller gress er den beste måten for marsvin å holde tennene sine riktig lengde. De er også avhengige av høy/gress for å ha sunn motilitet i mage-/tarmsystemet. Norsk Marsvinklubb anbefaler derfor at marsvins kosthold skal bestå av ca 80-85% høy/gress.

I motsetning til andre gnagere, klarer ikke marsvin å produsere c-vitamin selv, og må få det via fôret. Det kan gis som daglig kosttilskudd, eller ved å gi frukt og grønnsaker med høyt c-vitamininnhold. Man må være forsiktig dersom man velger å gi c-vitamin via drikkevannet, da det er vanskelig å regulere hvor mye de får i seg, det kan endre smaken på vannet, og vitaminene brytes raskt ned i vann.

Marsvin har god smakssans og setter veldig pris på sunne snacks, som grønne salatblader, urter og annet grønt. I tillegg til høy, gress og ferskt grønt, bør marsvin også få begrenset tilgang til fiberrik pellets. Pelletsen bør ikke utgjøre en stor mengde av kostholdet, men ca. 1-2 spiseskjeer per kilo marsvin per døgn. Marsvin bør ikke få gnagerblandinger, da de som regel har feil ernæringsbalanse og de vil plukke ut de bitene som smaker best i stedenfor å spise det som er sunnest. 

Handleliste før du skaffer marsvin:
 – Bur/innhegning
 – Høy
 – Pellets
 – C-vitamin
 – Drikkeflasker og/eller skåler
 – Dokasser
 – Bunnstrø + evt dostrø
 – Et bredt spekter av hus, tuneller og leker

Tips!
– Marsvin bæsjer ofte mens de spiser. Dersom du henger høyet over dokassen, vil mange marsvin lære å bruke dokassen fortere.
– Marsvins mage-/tarmsystem er avhengig av jevn påfyll, og skal derfor ikke faste. Dersom de går et døgn uten å spise, kan det være livsfarlig, og man bør oppsøke veterinær.
– Man minimerer sjansen for at marsvin utvikler territoriell atferd hvis eventuelle hus har to eller flere innganger.

Ta en titt på http://www.norskmarsvinklubb.no/ for mer informasjon om marsvin og marsvinhold.

FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER