Informasjon om rotter og rottehold

Generelt

Rotter er sosiale, nysgjerrige dyr som kan knyte sterke bånd til både hverandre og eierne sine. De lever i ca 1,5-2,5 år og passer like fint i leilighet som i stort hus. Rotter er smarte, og kan læres til å gjøre triks, bruke dokasse, og komme på kommando. Rotter er fine førstegangsdyr til både store og små. De er sosiale dyr og må bo med minst en annen artsfrend. Rotter er flinke til å formere seg, og må derfor leve i flokk med individer av samme kjønn. Rotter er mest aktive på kvelden, når solen går ned.

Hva bør jeg tenke på før jeg skaffer rotter?
Rotter er glad i å klatre og trenger derfor høye bur med innredning som gir gode klatremuligheter. Norsk Tamrotteforening anbefaler et minstemål på 50cm x 80cm x 80cm for 2-3 rotter, og større jo flere rotter som bor der. Som alle dyr, krever de daglig tilsyn for å sjekke at de har mat, vann og tid utenfor buret. Norsk Tamrotteforening anbefaler minst en time med aktivisering utenfor buret daglig. Slik aktivisering kan gjøres i sofaen eller sengen dekket med IQ-leker, tuneller, hus og andre leker.

Det er et lite dyr, men krever ganske mye. Dersom buret ikke holdes rent, kan det begynne å lukte etter forholdsvis kort tid. Man må regne med å måtte vaske ut av buret ca. en gang i uken, avhengig av burstørrelse, antall rotter og kjønnet til rottene. Rotter er også utsatt for diverse helseproblemer. Selv om de ikke koster så mye i innkjøp, er det ikke uvanlig å måtte bruke en del i dyrlegeregninger

Fôring
Rotter er altetende og kan derfor spise et bredt spekter av frukt, grønnsaker, kjøtt, korn, frø osv. Til tross for dette, er det anbefalt å ha et godt tørrfôr som hovedfôr. Tørrfôret burde være i pellets-format frem for gnagerblandinger for at rottene skal få alt de trenger i hver bit, i stedenfor å plukke ut de bitene som smaker best og ikke nødvendigvis de som er sunnest. Rotter har lett for å bli fete hvis de får for mye snacks, men er som regel flinke til å regulere matinntaket selv når det gjelder tørrfôr. Det er derfor anbefalt å gi de fri tilgang til rottepellets, og begrenset tilgang til godbiter og andre sunne snacks. 

Rotter sliper ned tennene sine på egenhånd, og trenger derfor ikke høy eller andre tyggeleker for å holde tennene i orden. Når det er sagt, er de gnagere, og derfor glad i å tygge på ting!

Kjønnsforskjeller
Rotter bør leve i flokk på to eller flere av samme kjønn. Stort sett kommer de overens med rotter av samme kjønn uten å bli kastrert. Det finnes alltid individuelle forskjeller og personligheter, men generelt sett, er det litt forskjell på gutter og jenter.

Hannrotter er litt større (ca. 500-800g), de kan lukte litt strammere, og er generelt mer bedagelige og kosete. Hunnrotter er litt mindre (ca. 300-500g), lukter ikke like aktive, og er generelt ganske aktive. Hunnrotter er mer utsatt for noen typer svulster enn hannrotter. 

Handleliste før du skaffer rotter:
 – Bur
 – Tørrfôr
 – Drikkeflasker og/eller skåler
 – Dokasser
 – Dostrø (eventuelt bunnstrø)
 – Et bredt spekter av hus og leker, helst noen som gir gode klatremuligheter og IQ-leker
 – Zickan sele dersom du ønsker å ha kontroll på de når de utforsker

Tips!
– Rotter markerer en del på tingene sine. Utstyr i plast som lett kan tørkes over er å foretrekke frem for f.eks. treverk.
– Rotter skal ikke ha løpehjul, da det tvinger de til å løpe i unaturlig stilling med ryggen og halen.
– Rotter har sensitive luftveier og må ikke ha støvete strø eller høy i buret. De må også skjermes for sterke lukter.

Ta en titt på https://tamrotter.com/ for mer informasjon om rotter og rottehold.

FØLG OSS PÅ SOSIALE MEDIER